13 augusti 2006

latine paulum loqui scio

triginta septem minutis post secundam est. dies Solis, die 13.° mensis Augusti. anni XXVI.

salve

Börjar plugga latin igen, saknade det, och eftersom minnet är kasst börjar man från grunden igen :) roligt.

Det jag skrev i rubriken betyder ungefär "Jag kan tala lite latin". Sedan skrev jag bara vad klockan var (då jag skrev det, 14:37), och vilken dag och datum det är. Direktöversatt blir det typ: 37 minuter över andra är. På söndagen, 13:e månad augusti. Av året 2006. Typ.

Orden "salve" och "vale" betyder "hej" och "hej då" :)

Väldigt störande, tycker jag, att skriva meningar med gemener som begynnelsebokstav, ser såå fel ut, men det är så det ska vara i latin, morr ;)

Jag kan verkligen rekommendera en av böckerna jag har, "(Teach yourself) Beginner's Latin":


Teach yourself beginner's latin

Det är en bok man kan läsa från pärm till pärm och älska den, samtidigt som man lär sig fort, och från grunden. Grammatiken är helt sjukt rolig att lära sig med den boken :) I love it. Bästa köpet ever kanske.

"mulus silvam spectat" - Mulan betraktar skogen.
"mulum silva spectat" - Skogen betraktar mulan (oooh, spooky!).

Den andra boken jag har, "(USBORNE) Latin for beginners", är lite för moderniserad:


Latin for beginners

Den är skriven och illustrerad som en barnskolbok, med alla viktiga grunder för att klara sig i ett latinskt samhälle.. som ju typ inte finns ;) man får lära sig hälsningsfraser, klockan, datum, handla, beställa, hitta etc. Typiska standardsaker man ska lära sig i ett nytt levande språk. Vilket väl är intressant, bra ordförrådsgrund, men man får ganska dålig info om grammatiken bakom, tycker jag.

Vissa viktiga ord hittar man dock i den, så helt dum är den inte - men man vet inte riktigt vad som stämmer och inte - jag är ju bara intresserad av "äkta" latin, utan ord för TV och telefon ;) och allt stämmer inte överens med min favvobok, som jag litar mer på. Men men, barnboken är väl ett bra komplement :)

Jag har satt upp massa lappar i lägenheten på saker, som visar ordet för saken på latin. Så min lägenhet är för tillfället lite smått gulfläckig :)


PORTA (f) - dörr

Jag ska förresten förhoppningsvis börja gå på kvällkurser, på folkuniversitetet här i Varberg. Bara för skojs skull, tänkte kanske börja med att färska upp minnet med franskan från skoltiden. Sedan kanske flippa ut och läsa isländska och ryska eller nåt, kommer bli askul. Har jag tur får jag med mig nån, Rebecka verkar intresserad av franskan :)

vale

1 kommentar:

Anonym sa...

isländska! vill!!!! vore skitcool om vi båda skulle läsa det!