06 januari 2009

TV

När ska de lära sig att ge folk sprutor i filmer och serier? Jag är ingen knarkare eller sjuksköterska, men det känns som att logiken talar emot att snabbt och hårt trycka in en nål i 90 graders vinkel i någons arm. Inte ens i armvecket ibland. Kan de inte i alla fall försöka att få det att se ut som om de letar efter en ådra och sticker i den i en lite tightare vinkel?

Visst, ger man någon insulin kan (ska) man väl spruta in det i fettvävnad, som i lovehandels eller skinkan tex, men inte om det är tex bedövning eller lugnande eller liknande, right? Men oavsett vad det är ska det väl inte ges hastigt och lite random i en spinkig arm?

Vad säger ni som kan? Jonas (blivande sjukvårdare)? Tracit (blivande läkare)?

Jag ligger och slappar och kollar på Prison Break, sista chansen för superslapp innan jag börjar jobba 100% imorgon. Kommer bli hårt :/

Thomas ligger och sover _fortfarande_, fusk, han kan göra så utan att vara ett vrak när han ska vända tillbaka dygnet.

Men jag tycker om honom ändå ;)

Vi spelade modernt monopol med Madde i förrgår, med dvd O_o det var udda, men kul! Thomas första monopolomgång, och enligt honom den sista antagligen ;) han är inte mycket för sällskapsspel. Han tar dem på för stort allvar. Är så söt. Jag gillade det dock och spelar gärna igen :)

Igår fick vi finbesök av Zwenzzon, Zixten, Mia och Mlemlan :) mysig fika med dem! Massa Zixten kvar på golvet när de gick dock, hårade sjukt mycket! Han är en hund alltså ;)

Ikväll kommer Johanna och ska fika med oss och förhoppningsvis berätta om sin hawaiiresa! :)

.. och nu ska jag kissa ;)

2 kommentarer:

aitch-three sa...

Blivande sjuksköterska*

Injektioner ges
intravenöst, i ven, snabbt upptag
subkutant, i underhudsfett, långsamt upptag
muskulärt, i muskel, inte lika snabbt upptag som i ven men inte heller lika långsamt som i underhudsfett

Hur ger man vad? Ptja, olika? Smärtstillande kan ges intravenöst, subkutant och muskulärt. Voltaren ges till exempel i sätesmuskel. Ketogan kan ges subkutant. Heroin är gott intravenöst. Är man ute efter pang-boom-krascheffekten är det alltså venen som gäller. Om det ska pyttsas ut lite insulin över längre tid matar man underhudsfettet.

Jag inbillar mig att det är lättare att spruta subkutant än intravenöst. Frågan är om även är säkrare. En fördel är att om man råkar ge helt fel dos har man längre tid på sig att ge motmedel om man ger subkutant. En nackdel i samma situation är ju att det ligger där och skvalpar omkring en längre tid.

Jag sätter en påminnelse i mobilen, 6 januari 2014, och återkommer med en rykande färsk rapport om hur det är att vara sjuksköterska i Sverige. Ska försöka skaffa mig en uppfattning om varför man gör si och så.

Så...
Vad ges, hur tar kroppen upp det, varför ges det och vilken effekt önskas? Det finns säkert en massa forskning att läsa i ämnet.

En kompis, sjuksköterska på uppvak, är av åsikten att folk är för jävla dåliga på att ge intravenösa injektioner. Det ger, enligt uppgift, ett snabbare upptag, ett säkrare upptag och man har bättre kontroll över situationen. Där ser man.

Kajsa sa...

nåldynan tycker intravenöst! iofs, senaste 20 veckorna har jag bara fått... ehum, muskulärt måste det vara *eller... tänker och klämmer på armen* subkutant (fläsktant :). Blir inget intravenöst på flera månader *klappar armvecket*

ne seriöst, jag är inte och kommer inte bli sjuksköterska/läkare, men, jag har både blivit tappad och påfylld blod så pass mycket nu för att konstatera att ingångsvinkeln absolut inte är mer än 25 grader. *nickar vist*

har en teori dock. tänk på stuntknivar, såna där bladet åker in i skaftet och göms. lär de inte använda nåt liknande för sprutor? då kan man nog inte göra så "riktiga" injektioner, man skulle se det är fejk! bättre köra lite quick n' dirty.

ahmen, nåldynan ska sova. puss!