23 juli 2009

Azorerna! \o/

Hemma igen :) I Sverige i alla fall. Sitter i syrrans lägenhet på Sveavägen och rapporterar utefter anteckningar i min mobil. Skrivet i blandad form, lite nutid, lite dåtid, etc. Jag ber om ursäkt i förhand för kasst språk och stavning, kom ihåg att jag satt med mobilen korta stunder då och då bara :) Jag lägger till kommentarer nu inom [].

OBS! Fox och Johanna: snälla säg till om jag glömt något :) eller snarare, säg vad jag glömt ;)

Dag 1 (Tors 16/7)
Sitter på planet, trött, ont i hela kroppen av att sitta trångt och obekvämt en lång stund. Känns som om svanskotan är på väg ut genom skinnet. Drygt en timma kvar av flighten.

Senaste Indiana Jones-filmen är precis slut. Inte tittat på den eftersom jag sett den och inte vill betala för hörlurar för att se en film jag är besviken på (slutet var inte alls Indy-like).

Jag köpte 3 böcker (the Host, Marked och en jag inte minns vad den heter nu, men Tru Blood baseras på den iaf, ni ser röda tråden?) på flygplatsen och köpte nu smink jag absolut inte behöver. Ligger alltså redan back de få pengar jag hade innan resan, känns bra ;)

Jag har suttit och frusit nästan hela resan hittills. Ser fram emot att komma fram till (förhoppningsvis) värmen snart.. och få sträcka på mig, och bli av med illamåendet jag känt hela morgonen. Gick ju upp 6, det är inte min kropp van vid direkt ;)

Det är tydligen 2 timmars tidsskillnad så vi kommer fram 1430 vår tid, 1230 deras tid.

Längtar.

Insåg just att jag aldrig rest så här långt bort förut! Kul :)

Lyssnar på musik, vilar, myser och räknar minuterna till landning :)

.. försöker ignorera kroppens skrik ;)

Usch, jobbigt att se hur dåligt Thomas mår av att resa :/ han har varit jätteuppstressad dagarna innan resan och inte alls velat resa, på tåget till Stockholm mådde han inte alls bra, och nu på planet verkar han inte heller må bra :/
hoppas verkligen han mår bättre när vi kommer fram och kan slappa, annars kan ju inte jag heller njuta riktigt :/

Då ska vi se om det blir repris på förra resan.. står och väntar på bagaget och jag tror allas (i resesällskapet) har kommit utom mitt som vanligt ;) än så länge. Många som fortfarande väntar, så än är det lugnt..

1313: Det gick bra ;) sitter nu på bussen som ska ta oss till hotellet [VIP Executive]. Ska bli skönt. Trött! Vädret är nästan samma temperatur som hemma och det är ganska fuktigt och tungt i luften.

[Här antecknade jag inte mer den dagen, men vi drog till supermarketen precis vid hotellet och köpte snacks och annat gott och satte oss på Fox balkong och drack öl och vin och åt snacks och mööös :) Fox syster Caroline hade fixat så att det stod en flaska vin, två flaskor öl och snacks på allas rum när vi kom!

På kvällen mötte vi upp Caroline för att äta ute. Jag åt specialiteten blodkorv med ananas som var apgod :) starkt men gott.

De som reste var jag, Thomas, Fox/Joakim, Tracit/Johanna, Fox syssling Martin och hans tjej Emma. Fox syster Caroline jobbar som reseledare på Azorerna, så hon fixade ett asbra aktivitetsschema till oss (som vi fick efter safarin egentligen, men skriver det här ändå) ;D massa utflykter med 75-100% rabatt typ ;D]

Dag 2

Hotellfrukost. Helt ok. [Som vanligt testade man för mycket på en gång. Jag var fortfarande aptrött efter gårdagen och hade sovit dåligt pga aphårda kuddar :/]

1222: Snart val och delfinsafari. Minigummibåt. Öppet hav, blåst. Hjälp
;) [rädd på riktigt, småbåtsrädd ju]

Det var underbart! :) STOR gummibåt, man satt gränsle över en lång "häst" och hade bra ryggstöd. Ungefär 3 timmar var vi ute och "jagade" ;) såg en kaskelott och massa prickiga delfiner :) båten körde jättefort och flög och studsade fram. Pirrade som sjutton i magen! [SKITKUL! .. och gratis tack vare Caroline :) Emma tjöt av lycka när båten körde fort och studsade, smittsamt skratt! Delfintillfället var jättehärligt, det var säkert över 100 delfiner som hoppade runt oss :) Jag och Thomas brände oss i pannan, dåligt med solskydd och så satt vi i solen i 3h ;)]

Jag som duschat innan.. Håret stod åt alla håll, så jag fick duscha igen innan middagen på kvällen ;) på vägen hem köpte vi gott på supermarketen vid hotellet.

[Jag gick till receptionen och bad om mjukare kuddar till oss och till Martin (som också sovit dåligt pga hårda kuddar).]

Nu har vi precis ätit jättegott på en svenskägd restaurang, Collegie 27 (2345). Går hem, kommer väl ta typ 25 minuter. Mysig promenad :)

Bilarna kör sjukt fort på de supersmå vägarna här! Typ 75 på en bilsmal väg!

[Trottoarerna var typ 50 cm breda..]

Dag 3

0910. På väg i buss för att se tvillingsjöarna med mera, heldag.

Thomas brände sin panna ordentligt igår stackarn :/ riktigt ont idag. Jag brände min med men inte lika illa.

Vi badade i varmt litet vattenfall! Ganska skitigt (naturskräpigt) vatten, och inte varmtvarmt utan lite lite för kallt. Men kul :) nu har vi specis testat likörer i mängder, och jag köpte cappuccinolikör.

[När det gäller stavning kan ni tänka er att jag skrev på mobilen och bråkade med T9 hela tiden ;)]

Vi har sett och fotat eldsjön, fantastiskt fantastiskt vacker vulkansjö.

Nu ska vi till en restaurang och äta fisk.

Fisken var fantastiskt god! Även efterrätten som var chokladmousse.

Sedan såg och fotade vi tvillingsjöarna [foton kommer vid ett senare tillfälle, när jag hunnit gå igenom och lägga upp dem], en blå och en grön sjö. Wow. Där fanns även ett övergivet lyxhotell som byggdes på 80-talet. Det var halvt igenvuxet och vaktades av läskiga vakthundar. Det var som taget ur en av mina drömmar :) jättesynd att vi inte kunde gå runt i det hotellet och se hur det såg ut inuti.

[Storyn om sjöarna var något sådant här: Det var en prinsessa som blev kär i en herde, men hennes far förbjöd dem från att träffas. Men hon blev så ledsen så att hennes far gav dem tillstånd att träffas en sista gång så att de kunde ta farväl. Och då träffades de på mitten av en bro, och gräääät. Hennes tårar skapade den blå sjön, eftersom hon hade blå ögon, och hans den gröna eftersom han hade gröna ögon. Den gröna sjön var mindre, eftersom karlar gråter mindre ;) men så KLART säger de att han måste ha varit spansk, eftersom Portugiser inte är så fjantiga att de gråter ;)

Byn vid tvillingsjöarna drabbades ofta av översvämningar, så på 30-talet grävde de en tunnel ut genom berget för att kunna leda bort vattnet om det var översvämningsmängder. Detta gjorde även att de som bodde i byn hade lättare att ta sig ut och in. Innan detta var det väldigt ovanligt att se världen utanför, många levde hela sitt liv där inne utan att se havet som omger hela ön..]

När vi kom hem (typ 19) var jag helt slut, så när Fox, Johanna och Thomas drog iväg för att gå på konsert och äta middag stannade jag hemma för att slappa, läsa, titta på tv, äta snacks etc. Jag läste typ 3 sidor och somnade som en gris ;) sedan sov jag nästan oavbrutet tills nu, strax efter 9 på dag 4.

Dag 4

Precis gått upp efter typ 14h sömn för att gå och äta frukost :) sedan blir det shopping och slappande (hoppas jag) innan kvällens poolparty hemma hos Fox syster.

Legat i solen/skuggan vid poolen ett bra tag nu och läst [badade också! Med Martin och Emma]. Klockan är snart ett, och då ska vi dra till ett köpcentra och kolla runt :)

Fanns massor att titta på men tittade mest runt med Thomas och Johanna som redan gått runt ett tag innan jag kom dit, men jag köpte två linnen och en väska iaf :) vi åt glass som vi blev väldigt besvikna på. Den såg fantastiskt god ut men smakade allt från illa till kemikalier till ingenting.

Sedan drog vi hem igen och låg och läste ett tag innan vi skulle på middag hemma hos Fox syster. Boken jag läser (Marked) är bättre än väntat. Fjortisbok med dåligt (väldigt amerikanskt) språk, men när jag väl lyckades filtrera bort det var den ganska intressant.

Middagen var jättegod och jättetrevlig och nu är vi hemma igen och har lagt oss för att läsa.

[Deras lägenhet var fantastisk! Caroline bor ihop med två andra tjejer (och sin hund, Maja) i en 4-våningslägenhet som var astuff. Man kom in på plan 2 där kök och vardagsrum fanns. På plan 3 var det sovrum och på plan 4 var det ett loft som var aaasmysigt :) bara snedtak :) på plan 1 var det ett stort tomt rum (nyinflyttade) och en pool :) poolen var lite.. defekt ;D så den lekte jacuzzi då och då för att det var luft i pumpsystemet ;) den var ganska grön, men det stoppade inte bad-Emma som så klart hoppade i och lekte lite :)]

Dag 5

Gick upp vid 9 och åt frukost och läste, ligger nu och läser på rummet och funderar på om jag ska dra och köpa en hatt inför vandringen vi ska iväg på idag vid 13.

[Tvärs över hela ön, fantastisk vandring med Caroline som guide :)]

Men vädret idag var rejält mulet och blåsigt.. Hoppas jag slipper leta hatt, vill bara läsa.

Läste ut boken och slapp leta hatt.

[Kan rekommendera boken :) ska söka upp bok 2 innan jag drar från Stockholm.]

Blev regnigt och mulet. Härligt väder att vandra i faktiskt :) smådugg nästan hela tiden. Jag som varit rädd för stekande sol. Batteriet i mobilen tog slut mot slutet av vandringen. Blev bara 7k steg på 7km. Hade räknat med massa fler.

[Minnesanteckning eftersom mamma kommer fråga: Purpurvinda, ogräs: Ginger Lily.

Ogräset (ska lägga in bild på det här sedan) kom till ön med en trädgårdsutställning för längesedan, och nu kan de inte bli av med det. Det sprider sig lätt och växer så det knakar. Varken eld eller gift råder bot på det och är ett riktigt problem för den övriga växtligheten på ön. Roten ser ut som ingefära, men ingen del av växten går att använda till någonting alls.

Purpurvinda var en fin blomma jag ska visa mamma sedan ;)]

I slutet av vandringen kom vi fram till Fox systers killes gård [han heter Manuel] där vi fick ost och vin i mängder! Fantastisk lokal ost och vin. Sedan åkte vi hem med buss och ska snart göra oss iordning för att dra till shoppingcentrat för att köpa en bok till hans familj som vi ska besöka ikväll och äta hos.

Kvällen hos familjen var fantastisk :)

[Började med att vi kollade på stallet (de föder upp dressyrhästar, Lucitano) och Manuel kom precis in med hästen han just då höll på att rida. En 25-(!)-åring! Fantastiskt fantastiskt vacker häst, och såg väldigt pigg och underbar ut trots sin ålder. Och kombinationen Manuel och den hästen var WOW. Plus att han körde en liten uppvisning i stallet innan han hoppade av hästen. Han galopperade (någon slags långsam dressyrgalopp) och gjorde andra coola saker som varken jag eller Thomas vet ngt om, men SHIT vad snyggt och coolt det var ;) och på en väldigt kort sträcka i det lilla stallet med bara några få boxar.

Sedan skulle vi äta mat i samma byggnad som utflyktsfolket vi kom dit med på dagen fick ost och vin i, och resten av familjen var med. Mamma, Pappa, Manuel, hans tre systrar, en bror och någon slags farbror (vän till familjen), som var väldigt amerikansk. Lite sydstatarstil ;)]

Maten: fondue (kött, kyckling, banan), paj, sallad, bröd, vin, likör, potatis, såser (vitlök, tomat och curry), pastasallad, mm :) efterrätter (quick cake som är typ sockerkaka med glass i och maräng i, chokladmousse och fruktsallad)!

Mamman är väldigt speciell, och bestämde var vi skulle sitta vid långbordet, mycket speciellt ;)

[Thomas! You sit here! *peka* Martin! You sit here! *peka* Cat! You sit here! *peka*]

Jag fick sitta med henne och pappan, som skulle hälla i mig en hel del sprit ;)

["Try! Must try! Yes! Have more! Must try! This good!". Helt fantastisk familj! Vi fick alltså äta hemma hos en riktig (iofs överklass-) Azoriansk familj, precis som jag hade sagt första dagen att jag sååå gärna skulle vilja, men tänkte att det så klart aldrig kommer ske. Då var jag inte riktigt lika med på hur mycket Caroline skulle fixa åt oss :)]

Somnade direkt när vi kom hem typ vid 1.

Dag 6

Frukost och upphämtning vid 10, för att köra runt på ön med Fox syster :) började vid en fantastisk strand med underbara vågor. Tanken var bara att se stället, men Emma skulle så klart hoppa i vågorna ;) hon är så sjukt söt - aldrig träffat en mer badglad person ;D

Vi andra åt glass och drack kaffe (så klart inget kaffe för mig).

Sedan åkte vi till en utsiktspunkt med underbar utsikt! Och sedan till ett teplantage (detta är enda stället i Europa där man odlar te!) :)

Nu har jag ingen aning om vart vi är på väg, kul! :) 1300.

Lunchen i Ribera Quent (?) var riktigt najs. Vi alla delade på 3 rätter, kyckling, taggmakrill, tonfisk. Fick gratis för att de känner Caroline.

[Det hände ofta att vi fick kraftiga rabatter när vi åt med henne!]

Stannade i Fornas och tittade på varma källor som luktade ruttet ägg ;) drack från friskt syrligt vatten.

[.. Det fanns flera små hål i murarna här och där vid "äggkällorna" där det kom ut friskt källvatten i olika "smaker". Jag smakade på två av dem, och det kändes som om de var kolsyrade. Som kolsyrat vatten med smak av.. hmm.. inte ägg, men.. ngt knasigt iaf :) inte så gott, men häftigt :)]

Badade i varma pooler, härligt! Jag blev helt slö efteråt. Thomas, Fox och Johanna drog hem. Jag, Emma och Martin hängde med Caroline på en längre tur mot hennes killes ställe igen. Vi stannade vid en kratersjö och åt glass och åkte sedan hem till Manuel och vi fick testa att rida [hans fantastiska Lucitano-hästar]! Jag studsade runt som sjutton. Emma var jättejätteduktig (hon KAN) :) mäktigt att titta på när hon och Manuel red. Började regna. Nu hemåt.

Jag duschade, sedan möttes vi på taket för att äta i fina restaurangen ihop. Jättegott! Men jag hade problem med mina linser. Jag åt pumpasoppa, fisk och sedan citronpaj. Sedan läste jag och somnade.

Dag 7

Upp på taket efter frukost till Emma och Johanna som låg där, men det började regna, så vi gjorde oss iordning för att dra på stan, Thomas badade badkar och ville inte stressa, så han stannade hemma med Fox. Tjejerna och Martin och jag gick till shoppingcentrat i centrum och jag hittade en klänning.

Den var sönder i axelbandet, och de som jobbade där var otrevliga [när jag frågade om de hade en annan i samma storlek som inte var trasig. Det hade de inte, så jag frågade om de kunde dra av på priset då.. och de sa att de kunde ge mig den för 29 euro och så skrattade de.. den kostade 29:90.. hmpf. Men sedan sa de att de kunde fixa den och vara klara till kvällen, men jag sa att jag inte kunde då, och då sa de att de kunde vara klara till 4.]

Så vi gick till stora poolen i hamnen/stan och badade (jag hoppade från trean också ;p), solade och läste. Thomas hade då (när vi gick till poolen) kommit till stan och satt och åt glass (GOD glass, jag smakade, och den fick honom att göra konstiga ljud). Han ville inte betala inträde till poolen så han väntade utanför. Nu ensam. Snart mötas.

Jag och Thomas gick och tittade på klänningen som nu var hel, jag provade den även i en annan finare färg i medium (trodde först att den skulle vara för stor eftersom small satt perfekt) och den satt bra. Köpte den istället. Thomas köpte massa snygga kläder. Vi tog taxi hem.

Jag packade och tog ett bad med ett glas vin och ljudbok. Jätteavslappnande och
skönt, men jätteslö och hemsk efteråt. Mötte upp de andra för att dra till piren och
äta gott gott och sedan till torget och dricka caipirinhas och lyssna på live
90-talsmusik. Mysigt. Hem sova.

Dag 8 (idag)

Sen frukost och sedan sista packningen. Buss till flygplats, checkade in, gick runt
i småbutiker och letade presenter. Jättesvårt! Hittade bok till mamma, ost till
syster och magnet till mig. Tråkigt :/ när vi skulle gå igenom säkerhetskontrollen
tabbade jag mig och glömde både att jag hade mobilen på mig [PIIIIIIIIIIIP] och att jag hade vattenflaska i väskan. Suck. Sedan fick jag för mig att jag skulle be om en stämpel i passet, men de hade ingen så de pekade mig mot polisen som var på andra sidan spärren och sa att han kanske hade en. Jag frågade om jag måste köra igenom bagaget igen och de sa nej. Det fick jag i alla fall, kom ihåg sakerna denna gången, men de kollade ändå igenom lilla väskan för att de sa att de såg vätska i den. Suck.

.. och polisen hade ingen stämpel, så det var krångel i onödan.

Thomas köpte cola till mig och så gick vi på planet. Vi kommer nog komma fram en
timma tidigare än planerat! Nu lyssnar jag på ljudbok och vilar. Ser fram emot
planmaten. Jag vet. Sjukt.

[Planmaten var svingod (kanske för att jag var ashungrig) och resan hem var lättare än resan dit. Fick ont i kroppen, sure, men kunde iaf sova massor :) träningsvärk i benen som FAN efter ridandet.. knappt jag kan gå normalt ;)

Vi tog taxi till systers lägenhet när vi kom fram, och här sitter vi nu!

Rapport slut!]

Inga kommentarer: