15 september 2009

Dropbox, en ny favorit

Ok, detta kommer låta som en säljpitch, men jag kan inte hjälpa det, jag är för salig :)

Jag blev lite smålurad (nejdå det var frivilligt ;)) av en vän att ladda ner och testa det, övertygad efter hans förklaring om vad det var och vad man kunde göra med det.

Det är ett verktyg för att backupa, dela, synka och visa vissa filer på sin dator. Man kan även nå dem från vilken dator som helst sedan.

Tycker jag är väldigt praktiskt, dels för att jag ofta har mailat filer till mig själv, för att kunna nå dem på en annan dator, och mailat till andra för att dela med mig, och så kanske filen är för stor, så har man fått ladda upp på ftp och greja och dona med konton och så vidare.

Eller som när jag ska visa några bilder för nån, så mailar jag, eller lägger upp dem i mitt galleri pics.catindra.se - vilket är lite väl bökigt för några tillfälliga bilder.

Så, med dropbox, så har man en speciell mapp på sin dator (Mac, Windows eller linux) där man lägger filerna man vill visa någon, och så högerklickar man (i win iaf) och väljer "copy public link" och ger någon, t ex för att visa en mängd bilder:

NSFW-galleri (OBS! NSFW = NOT safe for work ;))

Om du sitter på jobbet, skolan, eller är för ung och/eller ointresserad av erotiska bilder, kan du kolla detta albumet istället ;)
SFW-galleri

Eller om man vill ge någon/några en fil och inte orkar/kan maila den:

dl.dropbox.com/u/2009533/elevated_8000.avi (4kb-demo)

Man kan även installera detta program på fler datorer, som filerna då synkas mellan. Så jag som har en dator på kontoret, och en hemma, kan lägga jobbfiler, program, filmer och annat i mappen, och så ligger de en stund senare magiskt även på den andra datorn. Skitsmidigt.

Ännu smidigare om man annars måste böka med att föra över filer mellan olika OS (t ex windows till linux) :)

Man kan även välja att en mapp ska delas med någon annan som har dropbox, så att allt som läggs i den mappen även hamnar på den personens dator :) en eller flera personer kan på så sätt enkelt dela en mängd filer.

När man loggar in på deras site ser man alla sina filer, och kan ladda ner. Så om man är hemma hos någon och vill nå en fil, så kan man det mycket enkelt.

Sammanfattning: I love it :)

När man registrerar sig får man 2 Gb utrymme på deras server att härja med hur man vill. Men om man blir värvad av någon får man (och den som värvar) 250 Mb extra.

För att registrera dig och testa (testa skadar ju aldrig, man kan alltid avinstallera om man inte gillar det): https://www.dropbox.com/referrals/NTIwMDk1MzM5

Det är min referral-länk, som ger både dig och mig 250 Mb extra när du slutfört registrering och installation. Om du inte tycker om att använda referral-länkar, kan du registrera dig på http://www.dropbox.com/ och får då bara 2 Gb istället.

Där kan du även läsa mer om tjänsten, om du vill veta mer innan du reggar dig :)

Happy Dropboxing!

.. och bara för att följa temat:

http://www.youtube.com/watch?v=VcydqSpYN00

Inga kommentarer: