03 november 2010

Automatisk matskål - recension

Jättebra tänkt, men jag får varna lite för denna produkt, iaf varna kattägare, speciellt de som har kastrerade katter som ska ha en ganska exakt mängd mat.

1. Katter är för smarta (och har små tassar) så att de snabbt listar ut varifrån maten kommer och lirkar ur den ut automatens dispensor, som har lite för vek konstruktion för att kunna stå emot en kattass.

2. Inte vilket torrfoder som helst passar i denna automat, då det första jag testade (med bitar i olika former) fastnade då och då i "snurran" och sedan sköts ut som en projektil - om biten kom ut alls. Det foder som funkar bäst är ett foder med samma form som på bilden, som jag testade andra gången.

3. Portionerna är för oexakta för att kunna göra i alla fall mig trygg med apparatens förmåga att hålla min katt mätt och nöjd - och inte superfet. Med det foder som fungerade i apparaten så var minsta portionsmängd mellan 37-40g, vilket innebär en hel dags portion till katten. Det innebär då att möjligheten att utfodra honom tre ggr per dag förkastas ganska rejält, då jag inte vill att han ska få tre gånger så mycket mat per dag. Dessutom var det vissa testtillfällen som inte ens hälften av mängden kom ut (den kom dock vid nästa mattillfälle), så det var helt enkelt lite för oexakt för att kunna känna sig säker på vad katten får när man är borta.

4. Möjligheterna till att ställa in när katten ska få mat var för begränsade för att passa våra behov. Visst, man kan absolut ställa in upp till tre mål mat per dag. Men om man vill ge honom bara ett mål mat så hade man ett visst antal timmar vid lunch tillgängliga, så ett endaste morgonmål gick inte att ställa in. Ville man ge honom mat på morgonen, så var man tvungen att ge honom mat på kvällen också.

Man kunde alltså välja antingen morgon, lunch och kväll, eller bara lunch, eller bara morgon och kväll. Inga andra kombinationer. Jag hade velat att varje tillfälle gav möjligheten att ställa in vilken tid som helst, så att lunch hade kunnat vara klockan 07:27 på morgonen, men tillfällena är "instängda" i ett tidsspann, t ex kunde man ställa in lunchen någon gång mellan 11-14 bara. Synd.

Jag tror att denna automat endast är testad på hundar, som kräver lite större portioner (och kanske inte så exakta som en kastrerad hankatt behöver), och som dessutom har för stora tassar för att kunna gräva efter mer mat (eller inte kommer att tänka på att man KAN gräva efter mer mat). Jag kan alltså rekommendera denna produkt varmt till djur som kräver mer oexakta, lite större portioner :)

Ni kan hitta den på coolstuff.se t ex. För 495 kronor. Alternativt om ni vill köpa den av mig eftersom jag ska skicka tillbaka den :)

Jag har bestämt mig för att testa denna nästa gång, "Foderautomat TX4", kommer säkert en recension om den med ;)

Finns på djurmaxi.se för 719 kronor.

Inga kommentarer: