14 december 2010

Första kontrollbesöket, vecka 27+2

Nu är jag precis hemkommen från första kontrollbesöket på Mödravården, där de mätte livmoderns höjd till 27 cm, jag vägde 74,7 kg, hjärtfrekvensen på Bebben var 150 slag/min och allt var så så fiiiint och normaaalt för någon som var i vecka 27+2 ;)

När vi lyssnade på hjärtat sparkade han på mikrofonen så det sa pang, hehe *stolt mamma* ;)

Äntligen var mitt järnvärde högt igen (120 ist för 110), och inga konstigheter i urinen, skönt :) min puls och blodtryck var fint, men blodsockret var lite högt (7,7 av högsta 7,8 tillåtna), men hade preciiiis ätit gröt med sylt, så hon sa att det var ok ändå.

Jag tyckte så klart mest det var coolt att det blev många 7:or i mina värden/mått etc ;D

Vi pratade om kommande föräldragrupp (ska dit i januari) och avslappningsövningar, hur jag sover och så.

Vi fick även det (på vattengympan) omtalade blodgruppspappret man ska ta med sig till förlossningen. Hur sjutton ska man hålla koll på var man förvarar det ända tills dess då? ;)

Rent allmänt ett bra besök, och skjuts fram och tillbaka av snäll-snäll Gandalf! <3

Förresten! 8 december klockan 22:43 hörde Thomas Aliens hjärtslag bara genom att lägga örat mot magen! :D DET var speciellt, och något som är hans egna upplevelse helt och hållet, eftersom jag inte kan göra samma sak av uppenbara skäl ;)

I Gravidboken skrev han "8e 2243 Jag hörde hjärtat! *stolt* /pappa" :)

Kul att flera nära och kära känt Alien sparka också, skrev upp en liten lista i Gravidboken:

1. Thomas (så klart) 15/10 21:17
2. Johanna (Grahn) 6/11
3. Mamma 13/11
4. Madde 15/11
5. Sushi (faktiskt, han låg mage mot mage och reagerade på sparken ;D) 17/11
6. Tracit 26/11
7. Patte 4/12 (jag är jätteglad över att just han faktiskt bad om att få känna! :))

Sparkarna och de olika rörelserna (kullerbyttor t ex) börjar bli väldigt mycket mer märkbara nu! Hårdare, och kan välta skålar som står på magen ;D

Sedan ett tag tillbaka har jag förresten märkt nya hormonbieffekter som är "intressanta":

1. I början av vecka 24 började jag känna av lika tung trötthet som i början av graviditeten, och extremt trött from vecka 27, kanske för att ngt väldigt avancerat, som hjärnan, utvecklas nu - och det tar på mina krafter? Jag kan lätt sova till halv tolv, utan att reagera på det (obs, trots att jag lägger mig i normal tid). Ok att jag alltid haft lätt för att stanna kvar i sängen länge, men brukar ändå vakna i hyfsad tid och vara medveten om att jag somnar om och sover länge - men nu har jag noll koll, är helt däckad. Förvisso skönt, men svårt att planera in saker som börjar tidigt ;) speciellt när jag äntligen lärt mig sova med öronproppar, och knappt hör mitt larm ;)

2. Sura uppstötningar/halsbränna. Började känna av det i slutet av vecka 24. Inte så illa än, men börjar bli lite äckligt till och från ;) detta med att rapa är genast lite mer spännande, speciellt om jag ligger ner ;) märks att det trappas upp sakta men säkert också i takt med att Bebben tar mer plats.

3. Spruuutande handsvett till och från är nog det mest irriterande, eftersom det gör det svårt att hantera saker utan att kladda ner dem eller till och med tappa dem ;) även svettningar på natten, men det känns inte lika farligt, lite skit samma. Det började i slutet av vecka 25.

4. Aptiten har ändrats rejält sedan början på vecka 27 ;) äntligen fattar jag vad folk pratar om när de säger att man som gravid är hungrig hela tiden och kan äta vad som helst ;) ok, inte hungrig hela tiden, och inte VAD som helst, men nästan. Jag har mycket större aptit och har börjat få tänka på vad jag äter så jag inte blir fet ;D blir hungrig oftare och på MER mat, även om det inte får plats ;)

5. Hormonrubbningar från och med vecka 27 ungefär ;) jag gråter vääldigt lätt och får nu till och från kassa dagar, där jag (som igår) kan gråta nästan hela dagen och vara helt förtvivlad. Oftast över något jag faktiskt ÄR ledsen över (som ngn fnurra på tråden med en vän t ex), men blir mycket mer ledsen än jag normalt skulle bli, och kan inte göra någonting annat än gräva ner mig i soffan - dels för att jag inte orkar/vill, dels för att jag ser hemsk ut så att jag inte vill visa mig ;)

6. Börjat känna av lite "Restless leg syndrome" (from vecka 27) ibland när jag ska sova, vilket jag hatar, för det är sjukt jobbigt. Oftast håller det inte i sig så länge dock. Det är alltså när det kryper i benet så att man bara MÅSTE röra det, för att bli av med krypandet, sedan kommer krypandet tillbaka.. :/

Men rent allmänt mår jag väldigt bra. Foglossningen känner jag inte av alls lika mycket som förut, vet inte om det beror på vattengympan eller på att jag helt enkelt inte rör mig lika mycket och med andra ord inte utsätter kroppen för lika mycket påfrestningar som förut. Även kissandet har lugnat ner sig, klarar mig de flesta nätter igenom sedan vecka 24. Det var även då naveln började stå ut förresten ;D

Sömnen börjar bli lite störd nu dock, pga att jag sedan ganska länge inte kan sova/ligga på mage alls (av uppenbara skäl) som jag tycker är så bekvämt - men nu kan jag inte ens ligga på rygg speciellt länge (som för tillfället fortfarande är det mest bekväma sättet att vila/sova på) eftersom magen nu sedan vecka 27 börjar bli så tung att den trycker på kroppspulsådern och gör mig yr efter ett tag.

(Nu när jag skriver detta fick Alien hicka förresten ;D stackarn..)

Ligger jag på höger sida får jag snabbt ont i revbenen, för att de kläms ihop på ett obehagligt sätt, och på vänster sida blir det samma sak, men efter lite längre tid. Plus att ryggen blir obehagligt sned (pga vår dåliga säng :/).

Så, det märks att det snart kommer bli väldiga problem för mig att sova, men äsch.. det är ju för en god sak ;D längtar efter Bebben!

På ett sätt är det tur att kroppen tvingar mig att sova länge, eftersom sömnen blir så avbruten. Bra träning med avbruten sömn dock ;D

Mjau mjau!

Inga kommentarer: