20 april 2013

Anteckningar

Jag hittade mina anteckningar från flera tillfällen på resan och tänkte blogga dem nu.

För många anställda
Man såg på många ställen folk som var anställda bara för att peka folk rätt, hålla en kö rak, assistera in-/utkörning i parkeringshus eller byggarbetsplatser, mm. Otroligt. Hur har de råd?

Stå på vänster sida i rulltrappan
Det är precis lika viktigt i Tokyo som i Stockholm att stå på rätt sida i rulltrappan, men så klart är det vänster sida i japan, inte höger som jag övat in i Stockholm ;)

Lägga pengar på en bricka
Japan är en kontantvärld, vilket förvånade mig rejält. Och I alla kassor skulle man lägga pengarna på en liten bricka, även i småbutiker.

Skaffa minihandduk
Ett bra tips inför att åka till Japan är att antingen ta med sig en liten handduk (i tvättlappsstorlek) eller att köpa en så fort man kommer dit (säljs överallt). Man har den sedan i sin väska. Detta eftersom de flesta publika toaletter är helt utan handtork, av alla slag (och många har en blåstork, som jag aldrig upplevt torkat mina händer tillräckligt).

Miniparaply
Det var mycket smidigt att ha ett miniminiparaply i väskan. Ta med eller köp, säljs också överallt.

Skaffa konto på Starbucks
Innan du åker till Japan borde du skaffa konto på Starbucks i japan, klicka på länken. Då kan du surfa, kolla på kartor, blogga, emaila etc över en kaffe :) Kom ihåg att när du ska fråga efter Starbucks bör du säga staaaabaaaa ;) eller visa det i skrift.

Ipad ta kort, stora mobiler
På många ställen såg jag folk fota med en iPad och rejält stora mobiler :) stora jämfört med min till och med. Det såg ganska roligt ut!

Gubbe rödljus ingen går
Den första röda gubben jag stötte på vid ett övergångsställe höll jag på att bryta mot, eftersom ingen bil fanns i sikte. Men japanerna som väntade rörde inte en muskel, de stod duktigt och väntade tills det blev grönt.. så det gjorde jag med ;)

Göra sig av med mynt
Apropå kontantvärld, man samlade ju på sig en himla massa mynt hela tiden. Det var ännu en sak: att lära sig att bli av med mynten ;) Men varför varför har de 1-yen mynt? De är värda ca 7 öre, eller mindre. De har även 5-yen- och 10-yen-mynt som känns lika värdelösa, men tiorna kunde man använda ibland i alla fall.

Gillar mumin och älskar Disney, annars inget utländskt
Utifrån vad jag såg i många många butiker så verkar de vara väldigt förtjusta i Mumin och i Disney, men annars har de i stort sett ingenting utländskt alls. Jo, massa iPod-, iPhone- och iPad-saker. Man kan hitta längder med prylar till dem, men nästan inget till tex nexus.

Alla ljuuuud
Nästan var man än går är det ljud, men speciellt i shoppingdistrikten. Förutom de som skriker ut vad de säljer, helt i onödan tycker jag, så är det musik på i bakgrunden - som överröstar allt annat, så vettesjutton om man kan kalla det bakgrunden. I spelhallar är allt höjt till högsta volym och man får nästan skrika för att kunna kommunicera.

Rökning
.. och så får man röka hur som helst i arkadhallarna, vilket jag mådde ganska illa av. Överallt annars finns det rökrutor (man får inte röka hur som helst ute, underbart). Men även på restauranger är det vanligt att få röka, även om det brukar finnas rökfria bord - det hjälper ju inte.

Ryggsäck
Mycket praktiskt med ryggsäck, jag borde ha tagit med en eller skaffat en från början. Jag bar snett mer än en vecka, och det blir ju lätt så att man samlar på sig saker - förutom paraply och jacka mm.

Estetiskt medvetna, tuppfjädrar på bil
Nästan allt man såg var vackert. Till och med avspärrningar gjorda med tejp kors och tvärs var gjorda i fina mönster :) allt var rent och fint, det finns nästan ingen sliten färg någonstans, allt såg nyrenoverat ut. Jag fick intrycket att alla har en konstnärlig sida som visar sig i allt de gör, även placering av varor i butiker. Jag såg förresten vid ett tillfälle en fantastiskt fin bil, och en typisk privat chaufför i felfri uniform stod och "dammade av" bilen med en vacker dammvippa av tuppfjädrar. Inte en enda detalj i den vyn störde ögat, allt var vackert. Otroligt.

Tomgång
Jag såg ofta bilar som stod på tomgång (i onödan), överallt. Skillnaden på luft i varberg och i Tokyo kände man i näsan varje kväll, mycket skräp/svart i lilla näsan. Men imponerad blev man av att vara i en rejält stor stad i två veckor utan att en enda gång höra en siren.. Kändes väldigt tryggt som jag nämnde tidigare. Enda platserna jag inte kände mig trygg med tex plånboken var när det var fullt med turister, vilket det var på färre ställen än man kan tänka sig :)

Få hundar, bara små
En sak jag lade märke till var att jag inte märkte av några hundar! I en så stor stad borde vi sett fler än tre hundar, de var dessutom pyttesmå.

Försökt sova, somnade på nex
Jag har försökt göra det japanska: somna på tunnelbanan, men det gick inte ;) Men jag somnade på flygplatståget på väg hem i alla fall ;)

Gått på alla toaletter
Jag har testat alla typer av toaletter som jag sa, golvtoaletter och sprut-toaletter ;) det jag kan sakna nu i Sverige är uppvärmda sittringar som fanns nästan överallt där - ja inte på golvtoaletterna då ;)

Språket
Det är bra om man kan lite innan man åker dit, men jag klarade mig bra på bara två fraser:

Sumimasen = ursäkta (både om man vill fråga något och om man ber om ursäkt för att ha stött i någon)
Arrigato Gozaimas(u) = tack

Det är det enda man "måste" kunna :)

Sedan är det så klart kul att lära sig mer, som tex skrivspråket Katakana så att man kan läsa lite på skyltar/saker/menyer och kanske skriva sitt namn :)

Inga kommentarer: