21 januari 2014

Foglossningsproblemen jag levt med

Jag har levt med till och från fruktansvärda foglossningsproblem, sedan jag blev med barn 2010. De värsta stunderna har jag inte kunnat gå utan att halta pga smärtan. Ja, även efter födseln, det händer ett fåtal kvinnor.

Jag har känt mig långt mycket äldre än de år jag är, det har varit både pinsamt och hopplöst att alltid få säga "nej jag kan inte, jag har för ont" - utan någon "riktig" orsak.. "bara" foglossning.. och "alla" vet ju att graviditetsbesvär inte är en riktig sjukdom, så fan heller att man får ordentlig hjälp eller stöd..

För tillfället t ex är jag halvt isolerad för att jag inte kan ta mig någonstans utan skjuts från dörren, jag kan alltså inte ens ta mig till och från en busshållsplats. Skjuts till och från jobbet fick många (för många) dagar ske med dyr taxi. Galet. Inget stöd från försäkringskassan eller sjukskrivning.

Detta problem är något jag sökt hjälp för hos flera olika läkare, sjukgymnaster, gym, barnmorskor och överallt jag kunnat tänka mig genom åren.

...

Så i måndags gick jag till en osteopat i stan, en av Sveriges bästa, som jag blev tipsad om av en kollega. Jag gick dit med inställningen att jag kanske skulle kunna få nåt annat typ av tips än jag fått hittills av alla jag pratat med. Men ärligt talat var jag inte alls hoppfull. Jag var beredd på att behöva försvara mig, som vanligt, och försöka övertala människan att jag har väldigt ont.

Den "hjälp" jag fått hittills har handlat om övningar att göra hemma, vattengymnastik, tips om annan typ av gång, etc etc. Ingenting har gjort någon skillnad.

Men detta var första gången på snart 4 år som någon faktiskt undersökte mig ordentligt, tog på mig, vickade på mig, kände efter var och hur mina fogar rörde sig etc. Första gången, på snart 4 år.

Tidigare har jag bara fått berätta om mina problem, fått det stämplat som foglossningsbesvär och blivit hemskickad med övningar eller ingenting.

Denna mannen talade om för mig, och visade mig tydligt, hur mina höftben ser ut jämfört med hur de ska se ut.Jag vet att det är tre delar, där det är fogar mellan varje del, vilka blir uppluckrade inför födsel och på vissa kvinnor kan göra ont. Det är allt jag fått veta hittills.

Nu fick jag veta att just mina ben är väldigt sneda. Vänster höftben och det bakre benet (korsbenet, med svanskotan) sitter ihop, sitter fast, och båda är väldigt sneda. Höger höftben försöker kompensera och är snett på ett helt annat sätt.

Detta har jag gått runt med i några år, och ingen har upptäckt det, trots att jag bett dem undersöka ordentligt.

Inte konstigt att jag har ont. Det gör mig fly förbannad att ingen annan tagit mig på allvar tidigare - och så ska det behövas en osteopat för detta, osteopater som konstigt nog är lågt rankade jämfört med andra (läs om skillnader mellan naprapat, osteopat etc - ska nämnas att osteopater oftast har en mycket längre utbildning..).

Hur som helst. Med små små vickanden hjälper han min vänstersida att komma loss och hitta rätt igen, och tillslut fungera som den ska om det går som han tror med hjälp av kraniel osteopati. Bara efter första mötet kunde jag gå till och från taxin utan ont när jag åkte hem.

Detta har gett mig mer hjälp och hopp än någon/något annat på dessa 4 år.

Tänk om jag gått till honom från början..

Inga kommentarer: